• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

Curtea Constitutionala a Romaniei considera neconstitutionala suspendarea contractului individual de munca pe perioada cercetarii disciplinare

16 Mai 2016
hammer-620011_960_720Curtea Constitutionala a Romaniei, cu unanimitate de voturi, a decis ca dispozitiile din art.52 alin.(1) lit.a) din Legea nr.53/2003, cu urmatorul continut: „(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii: a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii;” sunt neconstitutionale. Astfel, angajatorii nu vor mai putea sa suspende contractul individual de munca al unui salariat care se afla in perioada de cercetare disciplinara, aceasta masura fiind considerata drept o “restrangere disproportionata a dreptului constitutional la munca", potrivit unui comunicat de presa publicat pe site-ul oficial al Curtii Constitutionale. Cand se vor produce efectele juridice ale deciziei Curtii Constitutionale? Decizia luata de judecatori va produce efecte concrete odata cu publicarea in Monitorul Oficial, conform articolului 147, alin.4 din Constitutie: „Deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor.” De la data pronuntarii deciziei Curtii, 5 mai 2016, pana la data publicarii deciziei respective in Monitorul Oficial al Romaniei, trebuie respectate inca prevederile art.52 alin.(1) lit.a) din Codul muncii. De asemenea, potrivit art.147, alin.1 din Constitutie, „Dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare, precum si cele din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept”. Astfel, timp de 45 de zile, de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei, Parlamentul sau Guvernul vor avea ocazia sa intervina asupra deciziei. In caz contrar, angajatorii nu vor mai dispune de posibilitatea suspendarii contractului de munca pe perioada cercetarii disciplinare, in temeiul art. 51, alin. (1), lit.a).

Inainte de aceasta hotarare, angajatorii aveau posibilitatea de a suspenda contractele de munca ale salariatilor pe toata durata cercetarii disciplinate, acestia din urma fiind lipsiti atat de dreptul la munca, cat si de drepturile lor salariale. In cazul in care salariatul ar fi fost gasit nevinovat de comiterea abaterilor, angajatorii erau obligati, prin lege, sa le ofere toate drepturile salariale de care au fost lipsiti pe nedrept pe durata cercetarii disciplinare.  

 

Citeste mai multe din categoria Legislatia muncii

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.