• office@smartree.com
 • 021 301 90 90
 

Cum si cine inregistreaza detasarea in ReviSal?

28 Ian. 2014

Cine declara detasarea in ReviSalDetasarea salariatului, definita de articolul 45 din Codul muncii, este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia din urma.

Salariatul nu va incheia cu angajatorul catre care este detasat un contract individual de munca. In plus, actualul contract de munca pe care salariatul detasat il detine nu poate fi obiectul niciunui act aditional incheiat de angajatorul in favoarea caruia se detaseaza.

Pe durata detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contract. Salariatului i se acorda drepturile cele mai favorabile, fie drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de la celalalt angajator. Daca drepturile sunt mai favorabile in cazul angajatorului catre care salariatul este detasat, contractul sau la angajatorul initial poate fi suspendat. Salariatul va primi astfel toate drepturile de la compania unde este detasat.

In cazul in care drepturile mai favorabile sunt la angajatorul de baza, acesta are obligatia sa incheie o decizie de detasare intre cele doua companii care sa contina cel putin:

 • Motivul detasarii;
 • Perioada pe care se dispune detasarea;
 • Faptul ca plata drepturilor se realizeaza de catre angajatorul de baza;
 • Indemnizatia de detasare.

Perioada de detasare nu poate fi mai mare de un an. In mod exceptional, aceasta perioada poate fi prelungita pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni.

In situatia in care drepturile mai favorabile sunt la angajatorul catre care salariatul este detasat, angajatorul de baza va avea urmatoarele obligatii:

 • Sa emita decizia de detasare cu includerea motivului, a perioadei de detasare si a faptului ca plata drepturilor se realizeaza de catre angajatorul catre care se detaseaza.
 • Sa suspende contractul de munca si sa inregistreze aceasta suspendare in ReviSal, cu alegerea optiunii de detasare.
 • Angajatorul catre care salariatul este detasat are urmatoarele obligatii:
 • Sa plateasca drepturile salariale si indemnizatia de detasare cu contributiile sociale si impozitul aferent;
 • Sa intocmeasca statul de salarii;
 • Sa intocmeasca si sa depuna declaratia 112.

Detasarea - informatii care trebuie completate in ReviSal

Angajatorul de baza inregistreaza in ReviSal suspendarea contractului de munca a salariatului detasat si completeaza urmatoarele informatii obligatorii:

 • Data de inceput a suspendarii de la care intra in vigoare suspendarea, respectiv data consemnata in decizia de detasare anexata in dosarul personal al salariatului;
 • Data de incetare a suspendarii – estimata la care detasarea isi inceteaza efectele asupra CIM, respectiv data consemnata in decizia de detasare;
 • CUI, denumire si nationalitate angajator catre care se face detasarea si unde salariatul va presta munca.

Termenul este de 19 zile lucratoare de la ziua anterioara datei la care decizia isi produce efectele.

Angajatorul de baza va inregistra in ReviSal si incetarea detasarii – data de incetare, respectiv prima zi in care salariatul isi reia activitatea la locul de munca initial.

 

In cazul in care s-a intregistrat initial o data de sfarsit a suspendarii si aceasta este depasita, angajatorul de baza va prelungi mai intai detasarea (modificare in Revisal a datei de sfarsit) si apoi va opera incetarea in termen de 19 zile lucratoare de la producerea efectului.

Angajatorul de baza are obligatia de a completa si depune formularul 205.

Intrucat nu incheie cu salariatul un contract de munca, angajatorul catre care se face detasarea nu are nicio obligatie de operare in ReviSal.

Te-ar mai putea interesa si:

Desfacerea CIM pentru inaptitudine in munca

Cand pot fi efectuate ore suplimentare?

 

Citeste mai multe din categoria Administrare personal

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.