• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

Cum mentii o cultura organizationala solida cand lucrezi de acasa

22 Mart. 2021

Nu mai este demult un secret ca pentru angajati nu conteaza doar un pachet financiar atractiv, ci si cultura si mediul de lucru pe care le gasesc in cadrul companiei. Iar acest lucru nu are neaparat legatura cu puterea financiara a organizatiei, o firma mica fiind capabila, in egala masura ca si una de mari dimensiuni, sa creeze o cultura interna solida.

Insa mentinerea acestei culturi poate reprezenta o adevarata provocare cand angajatii lucreaza de acasa. Asadar ce putem face pentru a mentine coeziunea echipei cand lucram distantati? 

 

 

In primul rand, ce este cultura organizationala?

Aceasta reprezinta un set de valori si convingeri ale persoanelor din companie, insusite si impartasite, care determina comportamentul lor si implicit caracterul activitatii organizatiei. Insa cel mai important este faptul ca o cultura sanatoasa ii inspira pe angajati si ii motiveaza sa ajunga la performanta in munca pe care o fac.

In acest cadru se creeaza mediul ideal pentru ca managerii sa aplice tehnici de motivare individuale sau de grup, iar aceste tehnici nu necesita, intotdeauna, un buget foarte mare alocat. Managementul companiei poate gasi diverse modalitati prin care sa aduca angajatii impreuna si sa le ofere cadrul necesar pentru a interactiona si a crea o viziune comuna.

In cele ce urmeaza am strans mai multe idei low-budget care pot contribui la construirea mentinerea culturii organizatiei intr-un mod inedit:

 

Marcarea etapelor si a realizarilor

Angajatii au nevoie sa stie ca sunt un pion important in companie si ca reprezinta o valoare pentru bunul mers al lucrurilor. Acest lucru poate fi realizat, in prima faza, prin recunoasterea etapelor din dezvoltarea companiei si marcarea acestora prin mici actiuni – un party ad-hoc sau in contextul de fata, o scurta reuniune online la atingerea unui numar de clienti, beneficii simbolice pentru angajati la aniversarea unui moment special si multe altele. De asemenea, sarbatorirea victoriilor in cazul unor angajati, personale sau profesionale, nu va face decat sa creasca increderea acestora in sine. Sarbatorirea zilelor de nastere prin trimiterea unui mesaj de "La multi ani", cadouri simbolice la marcarea unei realizari sub forma unor vouchere, postarea de fotografii cu cele mai reusite proiecte intr-un panou de onoare, alegerea “Angajatului lunii” pot fi doar cateva idei.

 

Concursuri funny si intalniri virtuale

Oricine are nevoie de o mica evadare din viata profesionala. Iar cand vremurile sunt stresante si incerte, rasul este cel mai bun antidot. Astfel, diverse evenimente in echipa care pot stimula moralul se pot dovedi extrem de benefice. Cateva exemple ar putea fi concursuri de genul „Yappy Hour with Your Pets”, unde membrii echipei pot sa-si prezinte animalele de companie celorlati colegi, eventual folosind o costumatie haioasa sau de asemenea gazduirea unor evenimente online de familie, cum ar fi  "Adu-ti copiii la o Zi de Munca", completată cu povesti si cantece distractive.

 

Mentine conversatia vie 

Incercati sa mentineti viu engagement-ul angajatilor si interactiunea dintre ei prin intierea de apeluri sau videoconferinte pe un un subiect de interes. Pot fi teme de discutie despre cum se informeaza fiecare in perioada actuala, ce ii ingrijoreaza cel mai tare sau cum isi petrec timpul liber acasa. Incurajati schimbul de pareri, experinte si lucruri noi pe care fiecare dintre noi le redescopera, de la citit, seriale preferate sau hobby-uri practicate in aceasta perioada. In acest fel, incurajati o noua conexiune intre angajati in cadrul unui spatiu de recreere cu amprenta personala care dau ocazia impartasirii de trairi sau sentimente, poate interiorizate pana la acel moment. 

 

Procesele se digitalizeaza, abordarea trebuie sa fie cat mai umana

Experienta companiilor care au practicat modul de lucru remote si inainte de declansarea pandemiei arata ca angajatii acestor companii pot lucra eficient si in stransa colaborare cand oamenii se simt inclusi si sustinuti, ceea ce ii determina sa sprijine pe ceilalti si sa fie dedicati in atingerea obiectivelor companiei.

A sustine oamenii in aceasta perioada inseamna si a-i incuraja sa aiba grija de sanatatea lor mentala, sa-si faca timp pentru ei, si sa delimiteze cat mai mult posibil timpul alocat vietii profesionale si celei personale, cu atat mai mult in noile conditii ale lucrului de acasa, unde demarcatiile pot fi usor trecute cu vederea.  

 

Parerea angajatilor trebuie sa conteze

O cultura organizationala sanatoasa se creaza prin atentie la nevoile oamenilor. Managementul nu trebuie sa fie plasat pe un piedestal, ci trebuie sa “coboare” printre oameni, sa discute si mai ales sa puna intrebari. Puterea intrebarii “Tu ce parere ai?” sau "Cum te simti?", mai ales in aceasta perioada, in care cei mai multi dintre noi lucreaza izolati, de la distanta, este incredibila si poate apropia orice angajat de superiorul sau. Astfel, la baza unei culturi organizationale sanatoase stau lucruri mici, detalii care fac diferenta si care creeaza valorile atat de importante pentru angajati. De altfel, analizele arata ca mediul de lucru si un set de valori comune sunt printre principalele atuuri care duc la o rata de retentie ridicata a angajatilor in cadrul companiei.

 

Citeste mai multe din categoria Tendinte HR

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.