Procedura prin care se acorda scutiri de impozit pe venit pentru angajatii IT a fost modificata prin Ordinul Ministerului de Finante nr. 835/2015 care inlocuieste vechiul cadrul legal (Ordinul MFP nr. 1479/2013 - abrogat).
Astfel, noile reglementari prevad ca salariatii din acest sector pot fi scutiti de la plata impozitului pe venit doar daca ocupa anumite functii, asa cum sunt definite in lege.
Incepand cu 30 iulie, absolventii care activeaza in acest sector trebuie sa aiba una dintre cele opt functii, asa cum sunt definite in Anexa Ordinului 835/2015:
In vechea reglementare prevederile stabileau ca salariatii IT-isti pot beneficia de scutire daca, pe langa ocuparea functiilor numite anterior, au absolvit cu diploma de licenta anumite specializari precum Automatica, Matematica, fizica sau chimie informatica, Cibernetica, Contabilitate si informatica de gestiune etc.
Noua reglementare nu face nicio referire la specializarea absolvita, insa specifica obligativitatea studiilor superioare: angajatii IT „detin o diploma acordata dupa finalizarea unei forme de invatamant superior de lunga durata sau detin o diploma acordata dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, si presteaza efectiv una dintre activitatile prevazute in anexa”, potrivit Ordinului 835/2015.
Nu exista insa schimbari cu privire la restul conditiilor care trebuie indeplinite pentru a angajatii IT sa beneficieze de scutirea de impozit pe venit:
Ca si in ordinul precedent, angajatorul trebuie sa aiba unul dintre codurile CAEN: 5821, 5829, 6201, 6202, 6209.
Documentele justificative pentru ca angajatii IT sa nu plateasca impozitul pe venit sunt definite ca atare in noul Ordin si care sunt in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 actualizate:
Aceste documente se pastreaza la sediul angajatorului, in vederea unui eventual control. In acelasi timp, incadrarea unui salariat in categoria celor scutirii de impozit pe venit este responsabilitatea angajatorului.
De aceasta scutire a impozitului pe venit beneficiaza si cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene daca diplomele acestora sunt echivalate, prin structurile de specialitate ale Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice.
Scutirea de impozit pe venit, aplicata lunar doar pentru veniturile din salarii obtinute in baza unui contract de munca, nu este conditionata de momentul angajarii persoanei sau de contributia acesteia la realizarea plafonului minim de venit.
Te-ar mai putea interesa si:
Contract de munca introdus gresit in Revisal? Vezi ce solutii ai
Eficientizeaza timpul de comunicare cu 40% prin SmartNews
Infografic: 10 moduri prin care obtii cei mai loiali angajati