• office@smartree.com
 • 021 301 90 90
 

Conditiile de obtinere a veniturilor in concediul de crestere a copilului

7 Sept. 2015

Venituri in concediul de crestere a copiluluiHotararea Guvernului 685/2015 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a OUG 111/2010 privind indemnizatia si concediul de crestere a copilului au fost publicate in Monitorul Oficial din 27 august 2015. Potrivit acesteia, persoanele care obtin venituri din mai multe activitati si cer intrarea in concediul de crestere a copilului trebuie sa faca dovada suspendarii a cel putin una dintre aceste activitati.

Astfel, parintele care se afla in concediul de crestere a copilului poate obtine venituri, dar cu o limita maxima de 6 ISR / an (6 x indicele social de referinta care este in prezent – august 2015 – de 500 de lei), deci 3000 lei / an.

"In perioada concediului (...), persoana indreptatita poate realiza venituri supuse impozitului pana la nivelul prevazut la art. 16 alin. (3) lit.c) din ordonanta de urgenta (maximum 6 ISR intr-un an calendaristic, adica 3.000 de lei - n.r.), prin desfasurarea efectiva a unei activitati, cu conditia mentinerii intreruperii/suspendarii uneia dintre activitatile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizatie", prevede HG 685/2015 la articolul 7.

Daca persoanele indreptatite solicita succesiv dreptul la concediul de crestere copil si la indemnizatia aferenta, limita veniturilor pe care le poate obtine se aplica fiecaruia.

Veniturile din concediul de crestere a copilului elimina dreptul la stimulentul de insertie?

Pentru ca stimulentul de insertie este conditionat strict de realizarea veniturilor, exista si o exceptie prin care se interzice solicitarea acestuia in cazul veniturilor obtinute alaturi de indemnizatia de crestere a copilului, potrivit articolului 9 al HG 685/2015.

„(9) In situatia realizarii de venituri nete in conditiile art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta, persoana indreptatita nu poate solicita stimulentul de insertie.”

Aceasta interdictie se refera strict la perioada in care parintele aflat in concediul de crestere copil realizeaza venituri in limita legii, in conditiile OUG 111/2010, dupa cum reiese si din articolele 7 si 8 din HG:

 • Articolul 7, alineatul (2), litera e) prevede ca persoanele indreptatite pot realiza venituri in conditiile art. 16, alin. (3), lit. c) din OUG 111/2010 „in perioada dintre data stabilirii dreptului si data suspendarii acestuia pentru acordarea stimulentului de insertie, indiferent de optiunea de concediu a persoanei indreptatite, cu respectarea perioadelor prevazute la punctele anterioare.”
 • Articolul 8 prevede ca "pe perioada in care unul dintre parinti solicita concediul prevazut la art. 6 alin. (1) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte nu poate beneficia de stimulentul de insertie.”

Stimulentul de insertie se acorda doar la cerere si poate fi solicitat de parintele care, aflat in concediul pentru cresterea copilului, obtine venituri impozabile inainte de implinirea, de catre copil a varstei de:

 • 1 an, daca persoana a optat pentru concediul de crestere a copilului in varsta de pana la un an si va beneficia de stimulentul de insertie pentru perioada ramasa pana cand copilul implineste doi ani;
 • 2 ani, daca persoana a optat pentru concediul de crestere a copilului in varsta de pana la doi ani, pana la implinirea de catre copil a varstei de doi ani.

Valoarea stimulentului de insertie este de 1 ISR, adica 500 lei in prezent.

Cand pot fi realizate venituri?

Persoanele aflate in concediul pentru cresterea copilului pot realiza venituri impozabile in urmatoarele intervale de timp, potrivit modificarilor aduse de HG 685/2015:

 • in perioada dintre data stabilirii dreptului la concediu si indemnizatie si data de 31 decembrie a anului respectiv (pentru oricare optiune de concediu a persoanei indreptatite);
 • in perioada dintre data de 1 ianuarie a anului si data incetarii dreptului la concediu si indemnizatie (pentru oricare optiune de concediu a persoanei indreptatite);
 • in perioada dintre data stabilirii si data incetarii dreptului la concediu si indemnizatie, in situatia in care aceasta perioada este cuprinsa in acelasi an calendaristic, in cazul concediului pentru cresterea copilului pana la varsta de un an;
 • in perioada dintre data de 1 ianuarie si data de 31 decembrie a aceluiasi an, in cazul concediului pentru cresterea copilului pana la varsta de doi ani, respectiv trei ani in cazul copilului cu handicap;
 • in perioada dintre data stabilirii dreptului si data suspendarii acestuia pentru acordarea stimulentului de insertie, indiferent de optiunea de concediu a persoanei indreptatite, cu respectarea perioadelor prevazute la punctele anterioare.

In cazul in care parintele aflat in concediu realizeaza venituri mai mari de 3.000 de lei pe an, este obligat sa anunte in scris primaria in cel mult 15 zile lucratoare. Altfel, dupa ce autoritatile constata ca limita a fost depasita, se considera ca indemnizatia a fost incasata pe nedrept si va fi recuperata in baza legii.

Persoanele aflate in concediul de crestere a copilului mai pot primi si alte venituri fara suspendarea platii indemnizatiei daca primesc:

 • indemnizatie in calitate de consilier local/judetean (fara limitarea sumei);
 • diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu.

Te-ar mai putea interesa si:

Conditiile in care angajatii IT pot fi scutiti de impozit Concediu medical: angajatorul nu mai poate verifica prezenta la domiciliu Suspendarea contractului, neconstitutionala in caz de plangere penala
Conditiile in care angajatii IT pot fi scutiti de impozit Concediu medical: angajatorul nu mai poate verifica prezenta la domiciliu Suspendarea contractului, neconstitutionala in caz de plangere penala

 

Citeste mai multe din categoria Legislatia muncii

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.