Hotararea Guvernului 685/2015 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a OUG 111/2010 privind indemnizatia si concediul de crestere a copilului au fost publicate in Monitorul Oficial din 27 august 2015. Potrivit acesteia, persoanele care obtin venituri din mai multe activitati si cer intrarea in concediul de crestere a copilului trebuie sa faca dovada suspendarii a cel putin una dintre aceste activitati.
Astfel, parintele care se afla in concediul de crestere a copilului poate obtine venituri, dar cu o limita maxima de 6 ISR / an (6 x indicele social de referinta care este in prezent – august 2015 – de 500 de lei), deci 3000 lei / an.
"In perioada concediului (...), persoana indreptatita poate realiza venituri supuse impozitului pana la nivelul prevazut la art. 16 alin. (3) lit.c) din ordonanta de urgenta (maximum 6 ISR intr-un an calendaristic, adica 3.000 de lei - n.r.), prin desfasurarea efectiva a unei activitati, cu conditia mentinerii intreruperii/suspendarii uneia dintre activitatile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizatie", prevede HG 685/2015 la articolul 7.
Daca persoanele indreptatite solicita succesiv dreptul la concediul de crestere copil si la indemnizatia aferenta, limita veniturilor pe care le poate obtine se aplica fiecaruia.
Pentru ca stimulentul de insertie este conditionat strict de realizarea veniturilor, exista si o exceptie prin care se interzice solicitarea acestuia in cazul veniturilor obtinute alaturi de indemnizatia de crestere a copilului, potrivit articolului 9 al HG 685/2015.
„(9) In situatia realizarii de venituri nete in conditiile art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta, persoana indreptatita nu poate solicita stimulentul de insertie.”
Aceasta interdictie se refera strict la perioada in care parintele aflat in concediul de crestere copil realizeaza venituri in limita legii, in conditiile OUG 111/2010, dupa cum reiese si din articolele 7 si 8 din HG:
Stimulentul de insertie se acorda doar la cerere si poate fi solicitat de parintele care, aflat in concediul pentru cresterea copilului, obtine venituri impozabile inainte de implinirea, de catre copil a varstei de:
Valoarea stimulentului de insertie este de 1 ISR, adica 500 lei in prezent.
Persoanele aflate in concediul pentru cresterea copilului pot realiza venituri impozabile in urmatoarele intervale de timp, potrivit modificarilor aduse de HG 685/2015:
In cazul in care parintele aflat in concediu realizeaza venituri mai mari de 3.000 de lei pe an, este obligat sa anunte in scris primaria in cel mult 15 zile lucratoare. Altfel, dupa ce autoritatile constata ca limita a fost depasita, se considera ca indemnizatia a fost incasata pe nedrept si va fi recuperata in baza legii.
Persoanele aflate in concediul de crestere a copilului mai pot primi si alte venituri fara suspendarea platii indemnizatiei daca primesc:
Te-ar mai putea interesa si:
![]() |
![]() |
![]() |
Conditiile in care angajatii IT pot fi scutiti de impozit | Concediu medical: angajatorul nu mai poate verifica prezenta la domiciliu | Suspendarea contractului, neconstitutionala in caz de plangere penala |