• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

Concediu medical in carantina COVID-19

13 Mart. 2020

concediu medical carantina covid-19Indiferent care este calitatea noastra, acea de angajat sau de angajator, toti suntem preocupati in aceeasi masura zilele acestea de efectele pe care le poate avea la nivel individual sau colectiv raspandirea epidemiei cunoscuta drept COVID-19 in primul rand asupra sanatatii dar si la nivel economic. Lucram de acasa, apelam la un program flexibil, in masura in care este lucru este posibil, evitam interactiunile, dar totusi ce facem daca ajungem in situatia nefericita de a fi suspecti de coronavirus? Catre cine ne indreptam? Avem dreptul la concediu medical? Este platit concediul medical? Sunt doar cateva din intrebarile la care am incercat sa gasim raspunsuri in cele ce urmeaza: 

Important de stiut: cum procedezi daca unul dintre angajati este confirmat cu COVID-19? 


In cazul unui angajat confirmat cu COVID – 19, angajatorul are obligatia sa informeze Directia de Sanatate Publică pe raza careia isi desfasoara activitatea, in vederea demararii procedurilor pentru efectuarea anchetei epidemiologice. De asemenea, angajatorul are obligatia sa informeze angajatii cu privire la procedura de acordare a concediului medical in caz de carantina si izolare la domiciliu.

 

Important de stiut: care sunt pasii pentru eliberarea concediilor medicale in caz de carantina? 


Angajatii afectati in mod direct de efectele Coronavirus si carora le-a fost impusa starea de carantina, la domiciliu sau in spatiile special amenajate, au dreptul la concediu medical si la indemnizatie.  

In prima faza, directiile de sanatate publica vor elibera un certificat de carantina in care se va mentiona durata perioadei de carantina, tinand cont de recomandarile Ministerului Sanatatii si de contextul epidemiologic existent. Certificatul poate fi ridicat de apartinatorii persoanei aflate in carantina. Pe baza acestui certificat se elibereaza de catre medicul de familie certificatul de concediu medical in caz de carantina.

Conform prevederilor OUG 158/2005 si art. 60 (2) din Normele de aplicare, in cazul concediilor medicale pentru carantina, angajatul nu este obligat sa depuna la angajator certificatul pentru luna anterioara pana in data de 5 a lunii în curs, ci pana la sfarsitul lunii in curs. Astfel, angajatul poate depune certificatul pentru concediul medical dupa iesirea din izolare/carantina.

Durata concediilor pentru carantina nu diminueaza numarul zilelelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru alte tipuri de afectiuni. De asemenea, in situatia concediului pentru carantina, NU se aplica restrictia privind durata maxima a concediului medical pe care il poate elibera medicul de familie, respectiv de 10 zile calendaristice. 

Indemnizata pentru concediu medical de carantina este de 75% din baza de calcul stabilita conform legii si se suporta integral din bugetul Fondului National unic de asigurari sociale de sanatate.

 

Ai neclaritati? Apeleaza la serviciile Smartree!

 

Care este diferenta dintre carantina si autoizolare la domiciliu? 


Ministerul Sanatatii a facut urmatoarele precizari privind diferenta dintre carantina si autoizolarea la domiciliu: 

Carantina se instituie pentru toate persoanele care nu prezinta simptome dar care se intorc din zonele cu transmitere comunitara extinsa a noului coronavirus (COVID-19). 
Carantina va dura o perioada de 14 zile si va fi organizata in spatii special amenajate, puse la dispozitie de autoritatea locala, în colaborare cu Directia de Sanatate Publica.


Autoizolarea se instituie pentru persoanele care nu prezinta simptome dar: 

- au calatorit in ultimele 14 zile in regiuni/localitati din zonele afectate de COVID-19, altele decat cele cu transmitere comunitara extinsa
- au intrat in contact direct cu persoanele cu simptome si care au calatorit in zone cu transmitere comunitara extinsa 
- au intrat in contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19)
- membrii de familie ai unei persoane care se incadreaza in una dintre situatiile de mai sus


Aceste persoane se vor autoizola la domiciliu pentru o perioada de 14 zile de la data intoarcerii din calatorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoana simptomatica/confirmata. In acest timp, vor fi monitorizate de catre medicul de familie sau, in lipsa acestuia, de catre Directia de Sanatate Publica. 
De asemenea, autoizolarea se aplica tuturor membrilor familiei si persoanelor care locuiesc la acelasi domiciliu, pentru o perioada de 14 zile de la data intoarcerii din calatorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoana simptomatica/confirmata. Astfel, daca un membru al familiei este in autoizolare, masura se aplica si pentru sot/sotie sau copii.


Toti au obligatia de a NU parasi domiciliul declarat, in care se afla de la momentul autoizolării.


Dacă restul familiei nu doreste sa intre in izolare alaturi de persoana care a calatorit, atunci se solicita catre Directia de Sanatate Publica intrarea acesteia in carantina institutionalizata. Această optiune este posibilă numai in cazul in care persoana NU a avut anterior contact cu familia!

 

Persoanele aflate in autoizolare beneficiaza de concedii medicale?

• In primul rand, este important sa contactati angajatorulpentru a-l instiinta ca va aflati in autoizolare la domiciliu;

• La finalul perioadei de autoizolare, persoanele angajate beneficiaza de concediu medical; 

• Concediul medical va fi eliberat de catre medicul de familie, dupa iesirea din izolare, in baza certificatului DSP, nemaifiind nevoie de adeverinta de la angajator.

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.
Schedule a free demo