• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

Clauza de mobilitate

27 Aug. 2014

Clauza de mobilitateContractul individual de munca poate contine, pe langa clauzele generale prevazute de lege, alte clauze stabilite prin negociere. Printre clauzele legiferate de Codul muncii se numara clauza de mobilitate.

Partile stabilesc ca executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc de munca stabil, conform articolului 25 din Codul muncii.

Prin clauza de mobilitate salariatul accepta anticipat modificarile care vor fi aduse locului sau de munca, altfel spus, deplasarile dispuse de angajator, cu toate ca felul muncii nu implica in mod normal deplasari curente.

Nota legislativa (art. 25 din Codul muncii)

Art. 25

(1) Prin clauza de mobilitate partile in contractul individual de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca. In acest caz salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura.

(2) Cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura sunt specificate in contractul individual de munca.

Aceste modificari ale locului in care salariatul isi desfasoara activitatea vor corespunde intereselor angajatorului. Inserarea unei astfel de clauze va avea drept consecinta delegari frecvente ale salariatului si chiar detasarea acestuia.

Acordarea prestatiilor suplimentare in bani sau natura se realizeaza in temeiul acordului de vointa al partilor, ca urmare a existentei clauzei de mobilitate in contract. Astfel nu va exista o obligatie legala in sarcina angajatorului pentru a acorda prestatii suplimentare pentru activitatea desfasurata de salariat in diverse locuri. Prestatiile suplimentare primite de angajat se vor putea limita, astfel, la cele stabilite in contractul individual de munca.

In acelasi timp, prevederile din alineatul 2 al articolului 25 din Codul muncii nu au caracter imperativ.

Aspectele care tin de clauza de mobilitate se pot stabili in contractul individual de munca, in contractul colectiv si/sau in regulamentul intern:

  • Programul, durata si frecventa deplasarilor;
  • Regimul decontarilor cu privire la transport si cheltuieli de cazare;
  • Beneficii suplimentare acordate.

Codul muncii prevede, totodata, la articolul 17, alineatul 2, litera b ca salariatul trebuie informat cu privire la locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri. Articolul 25 reia, prin clauza de mobilitate, aceasta posibilitate a prestarii activitatii in diverse locuri.

Daca, in redactarea contractului de munca s-a mentionat prestarea activitatii „in diverse locuri”, nu mai este necesara o prevedere suplimentara cu privire la clauza de mobilitate.

Clauza de mobilitate si delegarea

Nu constituie delegare situatia in care salariatul munceste in diverse locuri de munca, daca acest aspect a fost stipulat in contractul individual de munca prin clauza de mobilitate.

In contract se poate prevede o raza teritoriala in care salariatul urmeaza sa isi desfasoare activitatea. Cazurile in care angajatul are insarcinare sa execute lucrari in afara acelei raze constituie delegare.

Angajatorul nu are dreptul sa schimbe oricand, unilateral, locul muncii salariatului si nu poate obliga salariatul sa isi desfasoare activitatea in alte locuri in afara celor la care clauza de mobilitate face referire.

Te-ar mai putea interesa si:

Clauza de formare profesionala

Clauza de confidentialitate in contractul individual de munca

Studiu HR Club: Smartree Romania, prima alegere in servicii de administrare HR

 

Citeste mai multe din categoria Administrare personal

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.