• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

Clauza de confidentialitate in contractul individual de munca

24 Iun. 2014

clauza de confidentialitateContractul individual de munca prevede o serie de clauze generale obligatorii, pe langa care mai pot fi introduse si alte clauze de catre parti, prin negociere. Una dintre cele mai comune este clauza de confidentialitate.

Salariatul are o obligatie de confidentialitate in sensul restrans si expres de a respecta secretul de serviciu, conform articolului 39, alineatul 2, litera f din Codul muncii.

Prin clauza de confidentialitate, potrivit art. 26, partile convin ca, pe toata durata contractului individual de munca si dupa incetarea acestuia, sa nu transmita date sau informatii de care au luat la cunostinta in timpul executarii contractului, in conditiile stabilite in regulamentele interne, in contractele colective de munca sau in contractele individuale de munca.

Astfel, clauza de confidentialitate poate sa vizeze, pentru salariat, o sfera mai larga de informatii decat cea avuta in vedere prin conceptele de „informatii confidentiale” si „secrete de serviciu”.

Clauza de confidentialitate:

  • este facultativa;
  • poate fi introdusa in contractul individual de munca si ulterior semnarii acestuia, printr-un act aditional;
  • este admisibila in contractul de munca, chiar daca libertatea de exprimare a salariatului, ca si a oricarui cetatean, este garantata de Constitutie;
  • interzice doar transmiterea informatiilor care au fost declarate confidentiale in cuprinsul clauzei si nu orice informatii de care au luat cunostinta partile in timpul executarii contactului.

Prin intermediul clauzei de confidentialitate se introduce o obligatie de a nu divulga pentru ambele parti ale contractului. In practica, aceasta clauza se refera, de cele mai multe ori, la angajat.

Obligatia de confidentialitate exista atat pe durata executarii, cat si dupa incetarea contractului individual de munca.

Trebuie sa se faca diferenta intre clauza de confidentialitate, care nu presupune plata niciunei remuneratii compensatorii si clauza de neconcurenta, unde angajatorul plateste o indemnizatie in perioada in care aceasta clauza isi produce efectele.

Pentru a nu intampina dificultati in probarea incalcarii clauzei de confidentialitate, angajatorul trebuie sa defineasca exact informatiile confidentiale si sa stabileasca limitele obligatiei de confidentialitate sau a sanctiunilor aplicabile in caz de incalcare a clauzei.

Incalcarea clauzei de confidentialitate de catre oricare dintre parti atrage obligarea celui in culpa la plata de daune-interese (articolul 26, alineatul 2 - Codul muncii). Daca sunt intrunite conditiile legale, salariatul poate sa fie sanctionat concomitent si disciplinar.

Te-ar mai putea interesa si:

Legea zilierilor, actualizata in iunie

Beneficii flexibile, noul trend in motivarea angajatilor

Este posibila munca doar in tura de noapte?

 

Citeste mai multe din categoria Administrare personal

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.