• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

Ce este concediul de acomodare si cine poate beneficia de el

18 Aug. 2016
1Un nou act normativ, care a intrat in vigoare in data de 12 august, prevede ca angajatii care opteaza pentru adoptia unui copil pot intra in concediu de acomodare cu durata de maxim un an, avand dreptul sa primeasca si o indemnizatie in acest sens. Astfel, conform Legii nr. 57/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, precum si a altor acte normative, la cererea salariatilor, angajatorii sunt obligati de acum inainte sa acorde acest tip de concediu dedicat perioadei incredintarii copilului in vederea adoptiei. Oricare dintre salariatii necasatoriti care vor adopta un copil sau oricare dintre cei doi soti ai familiei care adopta pot beneficia de acest concediu, alaturi de indemnizatia lunara, chiar de a doua zi de la punerea in executare a hotararii judecatoresti de incredintare a copilului noilor parinti.
Care este valoarea indemnizatiei
Conform noului act normativ, indemnizatia lunara acordata salariatului aflat in concediul de acomodare este in cuantum de 3,4 ISR (Indicatorul Social de Referinta, care in prezent este in valoare de 500 lei), respectiv 1.700 de lei. Pe toata perioada concediului, persoana indreptatita, fie ca este salariat, fie ca obtine venituri din activitati independente sau activitati agricole, va beneficia de plata contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate, al carei cuantum se calculeaza prin aplicarea cotei procentuale, prevazuta de lege, la valoarea indemnizatiei acordate. De asemenea, in cazul concediului de acomodare, nu se percep impozit si contributii sociale obligatorii, cu exceptia contributiei la sanatate, asigurata de autoritati, perioada respectiva de pana la un an fiind inclusa in stagiul de cotizare la obtinerea indemnizatiilor pentru concedii medicale, pensie, somaj, respectiv concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului. Actul normativ mai arata ca in cazul stabilirii prestatiilor de asigurari sociale din sistemul public de pensii, la calculul punctajului lunar al asiguratului este luat in considerare un procent de 25% din castigul salarial mediu brut lunar din perioada respectiva. Mai mult, perioada concediului de acomodare figureaza ca vechime in munca, in serviciu si in specialitate.
Documentele care trebuie depuse alaturi de cererea pentru concediu si indemnizatie
Cererea pentru concediul de acomodare se depune si se inregistreaza la agentia pentru plati si inspectie sociala in a carei raza teritoriala isi are domiciliul/resedinta persoana indreptatita, conform noii legi. Alaturi de aceasta cerere, mai trebuie prezentate si urmatoarele documente: certificatul de grefa in baza caruia se executa hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei, documentul care atesta mutarea copilului la noul parinte/familia care adopta, dovada intrarii in concediu sau a suspendarii activitatii. Spre deosebire de concediul de crestere a copilului, pe langa faptul ca perioada este limitata la jumatate – maxim un an, in cazul concediului de acomodare parintii nu pot beneficia de stimulent de insertie.
Cand inceteaza concediul de acomodare si plata indemnizatiei
Concediul de acomodare si, bineinteles, plata indemnizatiei, inceteaza la cererea beneficiarului sau, dupa caz, la o zi dupa ce: s-a implinit durata maxima a concediului; copilul a implinit 18 ani; copilul a decedat; persoana indreptatita care urma sa adopte in calitate de persoana singura a decedat; hotararea judecatoreasca de revocare a incredintarii in vederea adoptiei a ramas definitiva.
Ce risca angajatorii care nu acorda concediul de acomodare
Potrivit noii legi, angajatorii sunt obligati sa acorde concediul de acomodare. In cazul in care le refuza salariatilor acest drept, pot fi sanctionati de catre inspectorii de munca cu o amenda cuprinsa intre 1.000 si 2.500 lei. In plus, salariatii care se afla in concediu de acomodare nu pot fi concediati. De asemenea, in cazul angajatilor care au nevoie de ore libere in procesul de adoptie, angajatorii sunt obligati sa acorde timp liber, fara a taia din salariu, in limita a cel mult 40 de ore pe an, in baza unei cereri alaturi de care este prezentat calendarul intalnirilor cu copilul sau programul de vizite. In caz contrar, daca angajatorul nu acorda aceste ore libere, risca o amenda cuprinsa intre 1.000 si 2.500 de lei.   Sursa foto: www.lutherwood.ca

 

Citeste mai multe din categoria Legislatia muncii

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.