• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

In ce conditii se acorda spor de wekeend

22 Mai 2014

ore de weekendOrele lucrate in perioada repausului saptamanal stabilit, de obicei, in zilele de sambata si duminica si care, insumate cu orele lucrate, nu depasesc norma lunara sunt considerate ore de weekend.

Conform legislatiei in vigoare acestea se platesc cu un spor de weekend stabilit prin contractul colectiv de munca sau prin contractul individual de munca.

In conditiile in care repausul salariatului in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contract colectiv de munca aplicabil sau prin regulament intern, conform articolului 137  din Codul Muncii, alineatul 2.

Daca se regasesc in situatia prezentata anterior, salariatii vor beneficia de un spor de weekend la salariu, stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca, conform art. 137, alineatul 2.

  • Sporurile reprezinta elemente distincte de salariul de baza. Pe cale de consecinta, un spor de weekend va fi evidentiat in statul de plata si calculat separat.
  • Valoarea sporului de weekend poate fi stabilita ca o suma fixa sau ca procent. Legislatia nu prevede un procent minim de acordare a acestui spor de weekend.

Posibilitatea de a include sporul de weekend in salariul de baza nu este reglementata in mod expres. Apreciem insa ca, includerea acestuia in salariul de baza ar genera, in practica, situatii complexe inutile in procesul de salarizare.

Spre exemplu, un angajat are programul de lucru de 8 ore/zi de marti pana sambata inclusiv, deci va presta in fiecare saptamana munca in weekend. Daca se merge pe principiul ca nu vor exista modificari ale cuantumului de la o luna la alta, s-ar putea considera ca sporul de weekend sa fie inclus in salariul de baza. Totusi, in practica pot exista numeroase variatii in ceea ce priveste prestarea muncii in weekend: concediu medical, concediu de odihna etc.

De aceea, pentru ca sporul de weekend sa fie evidentiat legal si ca procesul de salarizare sa nu se complice inutil, valoarea sporului si conditiile de acordare vor fi definite in contractul individual de munca sau in cel colectiv.

Te-ar mai putea interesa si:

Cand pot fi efectuate ore suplimentare?

Salarizare externalizata? 9 lucruri pe care sa le urmaresti

Munca in zi de sarbatoare legala

 

Citeste mai multe din categoria Consultanta salarizare

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.