• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

Avantajele recrutarii prin intermediul Facebook

1 Sept. 2016

recrutare cu ajutorul facebookPe fondul dinamismului tot mai accentuat pe piata muncii de astazi, in care specialistii sunt dificil de retinut, dar mai ales de atras in cadrul organizatiilor, metodele traditionale de recrutare nu mai sunt atat de eficiente. In schimb, influenta social media a patruns si in domeniul resurselor umane, aducand nenumarate avantaje pentru companiile care aleg sa o includa in strategia de selectare a celor mai buni profesionisti. Dupa ce LinkedIn si-a dovedit eficienta, a venit randul Facebook sa le castige increderea managerilor de HR. Are cei mai multi, cei mai diversi si cei mai activi utilizatori dintre toate retelele sociale. In fiecare secunda, sunt create 5 noi profiluri. Este pur si simplu o retea prea mare pentru a fi ignorata, astfel ca utilizarea acesteia in cadrul proceselor de recrutare este o mare oportunitate, de care ar trebui sa profite orice companie, indiferent de dimensiunile sale. Capture Scopul principal al Facebook nu e recrutarea, cu siguranta, insa aceasta retea poate fi transformata intr-un instrument valoros de atragere a candidatilor, avand avantajul de necontestat ca te ajuta sa economisesti timp si efort. Facebook vine sa sparga barierele recrutarii traditionale. Inainte, era publicat anuntul de angajare fara o tinta foarte precisa, dupa care erau asteptate candidaturile. Acum, ad-urile Facebook ofera posibilitatea de a ajunge, mai rapid decat oricand, exact la persoanele care se potrivesc cel mai mult cu cerintele jobului respectiv. In cazul in care nu sunt familiarizati cu social media sau sunt sceptici in legatura cu rezultatele pe care le poate avea Facebook in strategia de crestere a echipei, recruiterii trebuie sa stie ca pot monitoriza cu usurinta performanta paginii, ceea ce va face procesul de recrutare masurabil si eficient. Ei pot accesa cu usurinta datele paginii pentru a vedea cele mai relevante statistici: traficul organic, numarul de like-uri/unlike-uri, rata de implicare a utilizatorilor, cati dintre ei vad postarile, cati dau click, pentru a afla mai multe detalii, cate like-uri si comentarii au generat postarile etc. Astfel, potentialii angajati vor fi conectati la un nivel familiar cu firma respectiva, ceea ce va contribui semnificativ la decizia lor de a candida pentru pozitia deschisa. Succesul recrutarii prin Facebook consta in varsta medie a utilizatorilor sai. Platforma LinkedIn este mai concentrata pe segmentul profesionistilor de peste 30 de ani, cu experienta, pe cand Facebook este locul in care tinerii din noile generatii isi formeaza opiniile despre cariera pe care vor sa o urmeze. Asadar, recruiterii cu viziune se vor apropia de acestia in mediul care le este cel mai confortabil.

Cum sa recrutezi eficient prin Facebook

Cand vine vorba de recrutarea cu ajutorul Facebook, prima conditie este sa postezi pozitiile deschise direct pe pagina companiei, ca apoi sa directionezi candidatii la pagina de Cariere a site-ului, unde vor putea accesa mai multe informatii si unde vor putea completa un formular pentru a-si depune candidatura. Foarte multi specialisti urmaresc in social media anumite companii, asa ca pagina de Facebook ar putea fi cel mai scurt drum pentru a ajunge la acestia. De asemenea, managerii departamentelelor care angajeaza pot distribui la randul lor anuntul pe paginile personale de Facebook. Pot fi create in plus ad-uri informative, care sa targeteze audienta cea mai potrivita. Pentru ca postarile cu anuntul de joburi sa aiba efectul scontat la momentul potrivit, companiile pot folosi Facebook si in perioadele in care nu recruteaza, pentru a-si promova brandul de angajator, distribuind informatii care sa ii ajute pe potentialii candidati sa afle mai multe despre cultura si misiunea companiei. De asemenea, pentru ca angajatii sunt cei mai buni ambasadori de brand, merita sa fie incurajati sa impartaseasca pe Facebook experienta lor de lucru in companie si cele mai mari realizari profesionale. In plus, managerii de HR pot posta video-uri pentru a oferi publicului din exterior o scurta incursiune intr-o zi de lucru la birou. Potentialii candidati vor fi sincer interesati de compania respectiva daca isi pot face o idee despre mediul de lucru. In paralel cu postarea anunturilor de joburi, companiile pot utiliza Facebook pentru recrutarea candidatilor pasivi. Cu Facebook Search, acestia pot fi identificati in functie de criterii specifice (oras, domeniu de activitate, studii, compania in care lucreaza, limbile straine vorbite etc.). Si, odata ce au fost gasite persoane interesante, recruiterii le pot trimite un mesaj pe Facebook sau ii pot contacta prin intermediul LinkedIn. O alta metoda de recrutare cu ajutorul Facebook este reprezentata de programele de referral, care functioneaza ideal in acest mediu. In primul rand, angajatilor companiei le este usor sa posteze anunturile de joburi si, in al doilea rand, sansele ca noii angajati sa rezoneze cu valorile si cultura companiei vor fi mai mari. Acest lucru va contribui pe termen mediu si lung la cresterea ratei de retentie a angajatilor. In cazul in care companiile au nevoie de angajati entry-level, una dintre cele mai eficiente metode de recrutare este conectarea cu grupurile de studenti prin Facebook, oportunitatea perfecta de a atrage forte proaspete, care pot fi valorificate prin programe de training corespunzatoare in cadrul organizatiei. Majoritatea studentilor sunt in cautare de joburi part-time sau programe de internship, asa ca vor fi usor de abordat de catre recruiteri. Resurse: Brandwatch.comLinkhumans.com, Hirerabbit.com, Wall-street.ro Sursa foto: Visulahunt.com

 

Citeste mai multe din categoria Tendinte HR

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.