• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

Angajarea in munca a minorilor

3 Feb. 2015

Angajarea minorilor 2015Incadrarea minorilor in munca este reglementata de Codul muncii. La articolul 13, alineatul 1 se prevede ca persoana fizica dobandeste capacitate de munca la implinirea varstei de 16 ani. Acest lucru inseamna ca un contract de munca pentru o persoana minor nu are un regim juridic cu mult diferit de al unui adult.

La implinirea varstei de 16 ani, orice minor se poate angaja in munca fara niciun acord din partea parintilor sau reprezentantilor legali. In cazul minorilor intre 15 si 16 ani, Codul muncii prevede conditii in plus la angajare, respectiv acordul parintilor sau al reprezentantilor legali, pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca astfel nu ii sunt periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea profesionala.

Acest lucru inseamna ca, pentru a nu impieta pregatirea educationala, in practica minorul de 15 ani nu poate fi angajat decat pe durata determinata, in perioada vacantelor scolare si cu fractiune de norma.

Elemente specifice in contractul de munca al minorilor

Programul de munca al minorilor este de 6 ore/zi, 30 de ore/saptamana, potrivit articolului 112, alineatul 2 din Codul muncii. Acest program de lucru, considerat program normal in cazul minorilor, se va acorda cel putin salariul minim pe economie si nu proratat la cele 6 ore lucrate.

Minorii, potrivit conditiilor de munca,:

  • nu pot presta activitate in locuri de munca in care exista conditii periculoase, nocive sau grele, articolul 13, alineatul 5;
  • nu pot efectua ore suplimentare, conform articolului 124;
  • nu pot efectua munca de noapte, conform articolului 128;
  • beneficiaza de pauza de masa de cel putin 30 de minute, daca programul zilnic depaseste 4 ore si jumatate;
  • beneficiaza, pe langa dreptul la concediul de odihna anual de 20 de zile lucratoare, de un concediu de odihna suplimentar de 3 zile lucratoare, conform articolului 147.

Intrucat nu exista o reglementare speciala pentru minorii in varsta de pana la 18 ani cu privire la zilele de repaus saptamanal, ei pot lucra in zilele de repaus saptamanal in conditiile reglementate de Codul muncii, cu respectarea timpului de lucru de maximum 6 ore pe zi.

Angajatul minor are obligatia sa respecte conditiile cu privire la legislatia muncii impuse de angajator pe intreaga perioada de salarizare. Astfel, este sarcina angajatorului sa impuna cadrul legal corespunzator.

Te intereseaza un anumit subiect despre salarizare sau administrare HR? Scrie-ne pe newsletter@smartree.com si exista sanse mari sa redactam un articol dedicat. In plus, te anuntam cand l-am publicat. :)

Te-ar mai putea interesa si:

Diurna 2015: Valoarea indemnizatiei zilnice s-a majorat

Codul muncii 2015: concedii considerate vechime in munca

Specificul angajarii persoanelor cu handicap

 

Citeste mai multe din categoria Administrare personal

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.