Activitatea de voluntariat poate fi considerata experienta profesionala in specialitate daca organizatiile care lucreaza cu voluntari indeplinesc anumite obligatii. Reglementarea voluntariatului in Romania se realizeaza, incepand cu 26 iulie 2014, prin legea 78/2014 care abroga legea 195/2001.
Voluntariatul este definit in noua lege ca activitatea de interes public neobligatorie, neremunerata si bazata pe decizia liber consimtita a voluntarului persoana fizica prin intermediul unei persoane juridice publice sau private, fara scop lucrativ, individual sau in grup.
Legea 78/2014 aduce ca noutate, la articolul 10, alineatul (2), reglementarea potrivit careia activitatea de voluntariat se considera experienta profesionala in specialitate, in functie de tipul activitatii, daca aceasta este facuta in domeniul studiilor absolvite.
Pentru ca voluntariatul sa fie recunoscut ca experienta profesionala, organizatia gazda (ONG) are obligatia sa intocmeasca un contract de voluntariat, in forma scrisa, insotit de o fisa a postului si o fisa de protectie.
Legea prevede si informatiile obligatorii pe care contractul de voluntariat trebuie sa le contina:
In contract sunt cuprinse drepturile si obligatiile voluntarului si ale organizatiei gazda. In cazul in care voluntarul solicita, organizatia are obligatia sa incheie un contract de asigurare impotriva riscurilor de accident si de boala sau a altor riscuri care decurg din natura activitatii.
Organizatia care lucreaza cu voluntari are obligatia tinerii unui registru de evidenta a voluntarilor, in care noteaza:
La finalul perioadei de voluntariat, organizatia elibereaza, la cererea voluntarului, un certificat de competente cu:
Te-ar mai putea interesa si:
Clauza de formare profesionala
Stagiu absolventi: noutati 2014
Cursuri HR, sustinute de Smartree Romania