• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

30 noiembrie si 1 decembrie, zile libere

23 Noi. 2015

Zile libere legalZilele de 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei si 1 decembrie, ziua nationala a Romaniei sunt sarbatori legale in care nu se lucreaza, potrivit articolului 139 din Codul muncii.

Astfel, luni si marti sunt zile libere legal, platite de angajator potrivit legii. Totodata, aceste zile nu se scad din concediul de odihna.

Exista insa si exceptii cu privire la drepturile angajatului de a beneficia de zile libere legal, asa cum sunt prevazute de Codul muncii.

Cine nu beneficiaza de zile libere legal in 30 noiembrie si 1 decembrie?

Prevederile articolului 139 din Codul muncii nu se aplica acelor locuri de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta pe fondul caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, se specifica in articolul 141 al legii 53/2003 actualizata.

Salariatilor care nu beneficiaza de liber in zilele de 30 noiembrie si 1 decembrie li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator, in urmatoarele 30 de zile. Pentru situatiile in care aceste zile libere compensatorii nu se pot acorda, angajatorul este obligat sa ofere un spor la salariul de baza de cel putin 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate în programul normal de lucru.

 

Totodata, prin hotarare de Guvern se stabilesc programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, pentru asigurarea asistentei sanitare si, respective al aprovizionarii populatiei, cu aplicare obligatorie, conform articolului 140.

De cate zile libere legal mai beneficiaza salariatii in acest an?

Pe langa zilele de 30 noiembrie si 1 decembrie, in acest an salariatii romani mai beneficiaza de doua zile libere legal, dintre care doar una este in saptamana lucratoare, respectiv prima zi de Craciun (vineri, 25 decembrie 2015), a doua zi fiind sambata.

De zilele libere legal crestine (Sf. Andrei, Craciunul etc.) beneficiaza si salariatii de alte confesiuni religioase. Acestia vor beneficia totodata de doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora, asa cum se specifica in Codul muncii.

Te-ar mai putea interesa si:

Infografic: 17 lucruri pe care trebuie sa le stii ca angajator in Romania Conditiile in care angajatii IT pot fi scutiti de impozit De cate zile libere legal beneficiaza un angajat de alta religie
Infografic: 17 lucruri pe care trebuie sa le stii ca angajator in Romania Conditiile in care angajatii IT pot fi scutiti de impozit De cate zile libere legal beneficiaza un angajat de alta religie

 

Citeste mai multe din categoria Consultanta salarizare

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.