• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

12 zile libere legal in 2014, 9 in timpul saptamanii de lucru

7 Ian. 2014

Zile libere Salariatii beneficiaza de 12 zile libere considerate sarbatori legale, conform Codului Muncii. In cazul unui program obisnuit de lucru, de luni pana vineri, zilele libere de care se bucura angajatii sunt cele din timpul saptamanii de lucru.

In 2014 doar 9 din 12 sarbatori legale sunt in timpul saptamanii de lucru, iar dintre acestea doua deja au trecut – 1 si 2 ianuarie.

Sarbatorile legale stabilite de legislatia muncii sunt, in 2014:

  • 1 si 2 ianuarie
  • 20 si 21 aprilie - prima si a doua zi de Pasti in 2014
  • 1 mai – Ziua Muncii
  • 8 si 9 iunie – prima si a doua zi de Rusalii in 2014
  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie – Sfantul Andrei
  • 1 decembrie – Ziua Nationala a Romaniei
  • 25 si 26 decembrie – prima si a doua zi de Craciun

Din cele 12 sarbatori legale, doar 9 sunt in timpul saptamanii de lucru din punct de vedere calendaristic. Cum 1 si 2 ianuarie au trecut, salariatii romani se vor mai bucura de doar 7 zile libere in intervalul luni-vineri in 2014.

Prima zi de Pasti si prima zi de Rusalii sunt intotdeauna duminica, iar Sfantul Andrei este sarbatorit, in 2014, tot intr-o duminica.

Alte 3 zile libere pe an propuse in Senat

Patru propuneri legislative fac referire la alte trei zile libere nationale in plus fata de cele 12 sarbatori legale existente deja in Codul Muncii. Doua dintre propuneri sunt pentru 10 mai, initiativa care a primit deja avize favorabile din partea Comisiei pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului si Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati.

O alta zi propusa ca sarbatoare legala este 21 mai, dar a primit aviz nefavorabil din partea Consiliul Economic si Social.

Si a treia zi de Paste este propusa ca zi libera legal, cu aviz favorabil din partea Consiliului Economic si Social.

Toate aceste propuneri sunt inregistrate la Senat, prima camera sesizata. Pentru a fi incluse in Codul muncii trebuie sa fie avizate de toate comisiile sesizate, apoi sa fie votate de Camera Deputatilor.

Cine merge la serviciu in zilele declarate libere si cum este recompensat

Exista si categorii de salariati care sunt nevoiti sa munceasca in zilele libere legal. Este cazul locurilor de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza specificului (spre exemplu, unitati in care procesul de productie nu poate fi interupt sau angajatii din unitatile sanitare si cele de alimentatie publica).

Cei care lucreaza in zilele libere legal din considerente care tin de natura activitatii au dreptul la o zi libera compensatoare in urmatoarele 30 de zile.

Totodata, atunci cand din motive justificate nu se pot acorda zile libere compensatorii, Codul Muncii prevede ca salariatii sa beneficieze de un spor care nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza. Daca nu respecta legislatia prin acordare de timp liber compensator sau a sporului indicat, angajatorii risca o amenda cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei.

Te-ar mai putea interesa si:

Cand pot fi efectuate ore suplimentare?

Cum reduci timpul de introducere a datelor. Studiu de caz

In ce conditii se acorda spor de wekeend

 

Citeste mai multe din categoria Legislatia muncii

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.