Smart Update: angajatorii nerezidenti si cei care creeaza programe pentru calculatorsmart-update

 

1. Aprobarea procedurii de inregistrare a acordurilor incheiate de angajatori nerezidenti

Incepand cu data de 09.01.2017, a intrat in vigoare Ordinul nr. 3706/2016 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a acordurilor incheiate de angajatori nerezidenti care nu au sediu social, sediu permanent sau reprezentanta in Romania si care datoreaza contributiile sociale obligatorii pentru salariatii lor, potrivit prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si ale acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte.

Ordinul stabileste o serie de obligatii in sarcina angajatorilor, din care cele mai importante sunt cele de inregistrare fiscala, de achitare a contributiilor sociale datorate de angajatori, a retinerii si platii contributiilor sociale individuale, precum si a depunerii lunare/trimestriale a formularului 112 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”.

De asemenea, Ordinul detaliaza procedura de inregistrare a acordurilor incheiate de angajatorii nerezidenti.

 

2. Modificarea unor prevederi privind angajatorii al caror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator:

Incepand cu data de 1 februarie 2017, va intra in vigoare Ordinul nr. 872/5932/2284/2903/2016 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator. Se mentine scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, prevazuta la art. 60 pct. 2 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Principala modificare adusa de acest Ordin consta in eliminarea conditiei ca angajatorul sa fi realizat in anul fiscal precedent, ca urmare a activitatii de creatie de programe pentru calculator destinate comercializarii pe baza de contract, un venit anual de cel putin echivalentul in lei a 10.000 dolari S.U.A.

Ordinul cuprinde in anexa lista cu ocupatiile specifice activitatilor de creatie de programe pentru calculator.

Tine-ti echipa la curent cu ultimele noutati legislative din domeniul HR! Descarca Smart Update Ianuarie si transmite-l colegilor tai.

Numele tau*Adresa de e-mail*


Compania